Welcome Guest! To enable all features please Login. New Registrations are disabled.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Offline Jurica Marinović  
#1 Posted : Thursday, February 26, 2009 2:22:54 AM(UTC)
juhi

Rank: Member

Groups: Član Fotosofije
Joined: 4/16/2008(UTC)
Posts: 4

Ima li iko kakvo dobro rješenje za samogradnju rasvjetne opreme za mali kućni studio? Nisam pri nekoj lovi za kupovinu rasvjete jer čekam dolazak objektiva iz USA.

Wanna join the discussion?! Login to your Fotosofia Forum forum account. New Registrations are disabled.

Offline Korisnik 506  
#2 Posted : Thursday, February 26, 2009 12:53:57 PM(UTC)
Filip Šepetanc

Rank: Advanced Member

Groups: Član Fotosofije, Fotosof, MobNajFoto
Joined: 12/20/2008(UTC)
Posts: 198

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Ja sam jedno vrijeme imao istu ideju , uglavnom imao sam ideju utotrijebiti par podvodnih baterija snaga 60 i 100 W (svaka par 1000 kn)izlazne snage koje su jako jako jake tolko jake da ako pogledas dulje od 2-3 sek u njih si sljep uglavnom mislio sam staviti neku vrstu platna bjelog isprednje da rasprši svjetlost na homemade obruč , ali to je sve pao u vodu kad sam saznao da te baterije nebi smjele raditi izvan vode dulje od par minuta radi zagrijavanja.One se jako griju i potrebna im je voda za hrađenje.
Sljdecu opciju imas da uzmeš neke druge reflekotore za rasvjetu dvorišta ili tak nekaj no to sumljam da bude bilo dobro a i nije mali izdatak.
Sve ostale žarulje , ili rasvjetna tjela koja nisu baš napravljena za fotostudije daju ili preslabu svjetlost ili je jako raspršena na sve strane ili je pak jako žute boje....
Uglavnom ako netko zna neki prigodni jeftini reflektor neka javi.
Postoji uvjek opcija da od nule sagradis svoj reflektor , znaci odes npr u čipoteku i kupis , žaruljicu kaj ti pase , kupis praznu tiskanu počicu i hrpu kondezatora i otprnika , kiselinu , vodikperoksid ,tranzistor i pasivni aluminski hladanjak kabel za 220V, sklopku aluminski foliju,tuljac za vino ,malo ljepila, jeftino pastično kučište , te ventilator za kučište kompa. I doma u nekolko dana skolpis refelktor za minimalni bužet.
Uglvnom slažeš Ac/Dc pretvrač po jednosatvnoj shemi s neta i spajaš ga na žarulijcu , tuljcem i aluminskom folijom reflektiras svjetlost prema napred , nemora biti fokusirana ionako ces je raspršit platnom.To bi bilo najjeftinije ali vjerojatno i ne najbolje riješenje.

Ili da probaš rastaviti baterije za ronjenje i ugradiš ventilator.....motiraš platno i to je to....

kolko se ja sječam sve opcije su znatno jeftinije od kupiti komplet za fotostudio za 15 000 kn na vise.

Dakle i ja ko i ti smišljam kako za buđet od 2000-3000 kn napraviti improvizirani studio s 2-3 lampe i tim platnima ....
ugl nisam jos doso do neke ideje koja bi bila vrijedna investicije.
Offline Marin Mešter  
#3 Posted : Thursday, February 26, 2009 10:42:31 PM(UTC)
mmester

Rank: Advanced Member

Groups: Član Fotosofije, Fotosof
Joined: 6/1/2008(UTC)
Posts: 59

najbolja opcija (naravno u jeftinom rangu) su oni okviri na neon lampe kao što možete vidjete po hodnicima u npr školi ili bolnici.. njih stavite uspravno da stoje sa svake strane po jedan npr (u odnosu na model) . samo umjesto neon lampe se stavi D50 žarulja aka Daylight i to je to.. možete dodatno prekrit kakvom gazom za softbox.. upišite u google jcekada i izbacit ce galeriju na pticici.. 90 posto tih fotki je fotkano na taj nacin .. bio sam jednom kod njega i super funkcionira :) samo je problem šta nemožeš koristit manji otvor blende jer nije jaka rasvjeta..pa trebaš stativ ili dizat ISO i razne druge stvarcice :) al za neka fotkanja je super.. druga opcija je bljeskalica i Skyport trigeri .. isto odlično za po vani .. :)
Offline Jurica Marinović  
#4 Posted : Thursday, February 26, 2009 11:51:23 PM(UTC)
juhi

Rank: Member

Groups: Član Fotosofije
Joined: 4/16/2008(UTC)
Posts: 4

Sve te opcije sam probava osim ugradnje PC ventilatora u ronilačku bateriju. Proba san i sa 150 i 500W reflektorima ali je kod nji problem ljetni tad u zatvorenom - prevruće je u prostoriji 4X4 m. Problem je smjestit tri kučišta za neonke, tu još dođe još toliko stalaka i onda više nema mista ni za model a kamoli za mene sa aparatom.
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Fotosofia theme
Powered by YAF.NET | YAF.NET © 2003-2021, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0.082 seconds.