Welcome Guest! To enable all features please Login. New Registrations are disabled.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Offline Igor Loborec  
#1 Posted : Friday, May 02, 2014 3:06:23 PM(UTC)
Bikonja

Rank: New member

Groups: Član Fotosofije
Joined: 4/30/2014(UTC)
Posts: 8

Ima nas koji bi htjeli okidati fotke u nekakvim intervalima (bez da moramo rucno okidati) dakle raditi timelapse i ima nas koji bi htjeli na razne senzore okidati (npr. na zvuk pa kod busenja balona da kad balon eksplodira fotic okine fotku ili slicno).
Nisam gledao da li i gdje ima za kupiti takve stvari i ako ima koliko kostaju, ali kao programeru mi je zanimljivije napraviti sam svoj proizvod. Tim vise sto sam kupio Arduino koji na kraju ipak nisam iskoristio :)
Trenutno sam od starog misa napravio daljinski, klik na jednu tipku fokusira, klik na drugu okida i to zaista nije nikakav problem, no isto tako nije ni automatika nikakva. Kupio sam i display, gumbe i optocouplere, te imam 3D printer na kojem bi vjerojatno smio kuciste ili mozda cak 2 napraviti (modeliranje kucista mi nije problem, poznam Catiu i Solidworks). Problem je u tome sto sa elektronikom nisam bas na ti, a slobodnog vremena takodjer imam kolko je crno ispod nokta... frisko nakon rezanja noktiju... kirurski na polovici jagodice...
Ideja je dakle napraviti uredjaj koji ce biti mala kutijica sa displayom i gumbima. Ta kutijica bi imala kabel koji bi se spajao na fotoaparat (ja radim za svoj Canon EOS 600D, ali gledao bih da podrzava ne samo sve Canone vec i sve Nikone jer cini mi se da imaju slicni sistem jedni i drugi, ali to cu jos prouciti). Na tom displayu bi bio meni u kojem bi se moglo postavljati interval izmedju okidanja, vrijeme prije pocetka prvog okidanja, broj okidanja u seriji, itd... Te postavke tipa pozadinsko osvjetljenje kutije, tip spojenog fotoaparata, itd... Osim toga bi na kutiji bio jedan ulaz za vanjski okidac u koji bi se u svakom trenutku moglo ukopcati bilo kakav okidac koji bi sluzio za bilo sto - od obicnog zicnog daljinskog okidaca preko bezicnog daljinskog okidaca do zvucnih senzora senzora i slicno.
Ono sto me zanima je da li ima nekoga u Zagrebu zainteresiranog za pomoc u ovom projektu? Ja bih dakle isprogramirao Arduino i izmodelirao kutiju i isprintao ju, dok bi netko drugi mogao odraditi hardverski dio - samo spajanje komponenti, lemljenje svega skupa na tiskanu plocicu, potencijalno modeliranje i izrada tiskane plocice, itd... Svakako bih, neovisno jel na kraju nekad nadjem vremena pa sam to napravim, napravim to sa nekime ili kako god, stavio ovdje kod, dijagram, upute, model kucista, ... sve sto treba da si netko moze sam to napraviti. Na zalost, s obzirom da 3D printer nije moj, ne mogu ponuditi printanje kucista, a komponente isto tako moram i sam kupit pa ne mogu ni to ponuditi, ali svo znanje, svo iskustvo, te sav rad koji mogu prenijeti bi podijelio tako da svatko tko zeli takav uredjaj za sebe ima upute.
Ima li zainteresiranih?
Prijedlozi?

Wanna join the discussion?! Login to your Fotosofia Forum forum account. New Registrations are disabled.

Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Fotosofia theme
Powered by YAF.NET | YAF.NET © 2003-2021, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 1.049 seconds.